Szeretek magyar lenni külföldön is, de nem szeretek az lenni honfitársaim társas közelségben

Utazgatok. Többnyire külföldre. No nem azért, mert az még mindig inkább sikkesebb, mint honunkat feltérképezni, hanem mert így hozta a sors.

Ezen alkalmakkor többnyire repcsizem. A nagy magyar átlaghoz képest sokat.

... és ahhoz is elég sokat, hogy lassan undorral tekintesek azon utak elé, amikor Malév járaton, vagy olyan más járaton utazok haza, amelyeknél már a reptéren kiderül, hogy többségében magyarok fogják megszállni.

A Malév járatok "magyarosságát"  a légikísérők még akkor is megadják, ha egyébként az utasok többsége nem magyar. Egyetlen más nemzeti vagy fapados járaton sem találkoztam még olyan kámpicsorodott képű, fanyar, kényszeredett és mű-mosolyú utaskísérőkkel, mint ezeken a járatokon.

 

A visszautak várakozásai során időnként elmerengek, hogy vajon melyik várakozó, olvasgató, bámészkodó utas zsebében lapulhat ugyanarra a gépre beszállókártya és magyar útlevél, mint az enyémben. A kiszemelt 8-10 ember közül általában 6-8-nál bejön, magyarok.  70-80 %-os találati arány. Lehet erre azt mondani, hogy jellegzetesek vagyuk? 

Valószínűleg igen.

Szeretünk telefonálgatni a repülőtérről, no men azért mert van mondanivalónk, hanem az olyan menő, ha azt mondhatjuk, hogy "A repülőtéren" vagyunk. Ja és szeretünk magáról a repcsiről is telefonálni, amikor már ugye nem igazán lehetne bekapcsoltan egyetlen telefon sem.

Szeretünk úgy tenni, mintha menők lennénk: néminemű tax free bevásárlásnál szerzett szatyor pont nmegfelel a célnnak.

Szeretünk szaladni, durakodni, furakodni. Már ha engedik. 

Hogy ki engedi? Hát a másik magyar! Mert a nem magyar többnyire csak értetlenül néz, hogy ez meg most mi? Mármint a durakodás!

 

Legutóbbi hazautamnál a géphez történő sétálgatás során egyszercsak lassult a haladás, majd megálltunk. Épp' egy kanyarnál álltam, s lefelé lépcsőzés következett volna.

Azok, akik már a lépcsőfokon álltak és vártak a továbbjutásra valahogy úgy helyezkedtek egyoldalra húzódva, hogy egy ember kényelmesen elfért volna még mellettük a másik oldali lépcsőkorlátig.

 

Az élelmes magyar anyuka azonnal felhívta csemetéi figyelmét a továbbjutás eme istenadta lehetőségére. Nagyobbik lánya azonban már valószínűleg  többet repült, vagy épp' több időt is töltött angolhonban, halkan jelzett vissza anyjának: "Anya, ez itt nem szokás." Valóban nem az.

Még korai utazásaim során tapasztaltam meglepődve, hogy annyira nem szokás, hogy a (beszállítási) kapunál kialakuló sorrend még akkor is megmarad, ha a kapu és a gép között majd' száz métert kell még gyalogolni, és akkor is, ha olyanok - pl. idősek, gyerekek - is vannak elől, akiknek biza lassabban megy a gyaloglás. 

 

 

Szerző: Taxina  2007.07.08. 18:12 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://merengesek.blog.hu/api/trackback/id/tr537774020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása