Olvasom a  fenti két cikket miközben próbálom megérteni, hogy ez most miért jó nekünk (azon kívül, hogy kapunk érte zsozsót), hogy eladjuk a kvótáinkat.  

 

 

6 millió tonna kibocsátási kvótát adtunk el Madridnak

2008. november 14., péntek

http://www.uzletietika.hu/20081113/6_millio_tonna_kibocsatasi_kvotat_adtunk_el_madridnak 

 

 

2 millió tonna kibocsátási kvótát adott el hazánk

2008. október 1., szerda

http://www.uzletietika.hu/cikkek/20080930/2_millio_tonna_kibocsatasi_kvotat_adott_el_hazank 

 

Olvasom a  fenti két cikket miközben próbálom megérteni, hogy ez most miért jó nekünk, hogy eladjuk a kvótáinkat.

Az egy dolog, hogy adható-vehető és igen jó biznic - még egy magánszemélynek is! - csak épp' nem értem.  Értem azt is, hoyg megtakarítottunk belőlük egy csomót, s most van.

 

Teljességgel nem vagyok jártas a témában, de elég mélyen bele kellett másznom egy adóügy kapcsán.

Akkor és ott, az lett a konklúzió, hogy  a cég nem tudja, nem valósíthatja meg a tervezett beruházást (egy gyár megépítését), mert ha megcsinálja, akkor az új üzem miatt növekszik a kibocsátása és nem rendelkezik annyi kibocsátási egységgel, ami fedezni tudja az új üzem beindítása után gyáraiknál összességében megnövekvő károsanyag kibocsátás mennyiségét.

További kvóták megszerzése, megvásárlása a "piacon" a korábbi tapasztalataik alapján igen nehéz. A kvóták közelgő újraelosztása során pedig az eredeti mennyiségnél várhatóan kisebb mennyiséget fognak leosztani, így kevesebbet kap Magyarország, s ezáltal várhatóan kevesebb jut egy-egy cégnek is.

 

Konklúzió: beruházás elmarad.

... ezze együtt (leegyszerűsítve)

--> az új gyárban létesülő újabb 500 munkahely nem jön létre, a gyártás nem növekszik, értékesítés nem növekszik, a potenciálisan várt többlet adóbevétel elmarad, GDP-hez történő hozzájárulás kisebb.

Vagyis a kvóta hiányának, vagy nem kellő mértékben való rendelkezésre állása visszafoghatja a tervezett beruházásokat.

 

Persze tudom, hogy a kérdés sokkal, de sokkal összetettebb, illetve a fenti dilemma kontra környezetvédelem kérdése is szinte "melyik karomat vágjam le?" szitu.  

 

Mégis, szeretném egy kicsit megérteni, hogy nemzetgazdasági szinten, amikor gazdaságunk döglődik, akkor miért jó nekünk a rendelkezésünkre álló kvóta egy részének eladása, különös tekintettel arra, hogy több állam "kvóta-beli" taktikája épp' a felhalmozás, felvásárlás, amit az a cikkből is kitűnik. Ráadásul a megtakarításunk másik oldala, hogy a saját gazdaságunk fejlesztésének is gátat szabuk mindeközben.

 

Ha valakinek van néminemű infója, szívesen veszem. Még akkor is, ha abszolút nem jól látom a helyzetet.

Szerző: Taxina  2008.11.14. 20:47 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://merengesek.blog.hu/api/trackback/id/tr857774084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása