Látvány és táncszínház két felvonásban ...... fantasztikus előadásmódban

 

A nagyidai cigányok

(Arany János,1851)

 

A közismert történeti anekdota szerint a XVI. században Perényi, a Szapolyai János király pártjához tartozó főúr cigányokkal védelmeztette várát, Nagyidát a Habsburg király, Ferdinánd serege ellen.

A cigányok diadalmaskodtak volna, ha nem kiabálják a visszavonuló németek után: szerencséjük, hogy elfogyott a puskapor, különben...

Ezt hallva a német vezér, Pucheim visszafordult, elfoglalta a várat és lenyakaztatta a cigányokat. 

Voltaképpen mindkét tábor káprázatok után fut, s kiereszti markából a valóságot: a cigányok délibábért vagy a pillanat öröméért dobják oda, a királyi had pedig az elvont elméleti tudás oltárán áldozza fel.

 

Mindezt jeleníti meg a zene és a tánc eszközeivel rendkívül beszédesen és igen színvonalasan az ExperiDance Tánctársulat a mű látvány- és táncszínházi előadásában.

Fergetes táncok, fantasztikusan jó, magával ragadó zene, élményteremtő hangulat.

Néhány jó helyen, s amúgy igazán cigányosan odavetett "ÜLJ MÁ' LE", és vékony, remegő hangon elrebegett "Nem félek, nem félek, nem félek!" kivételével a tánc és testbeszéd segítségével rengeteg humorral tárta elénk a társulat Arany eposzát.

 

A cigányság megjelenítése oly' jól sikerül, hogy Emir Kusturica Macskajaj című filmjéhez hasonlítható érzések, benyomások, élmények tűntek elő bennem.

A művészek az előadás végén még a közönséget is bevonták az előadásba.

Még az előadás utáni ráadás is külön kis produkció volt, s nem ismétlés.

A művészek mindvégig hűek maradtak a darabhoz és a stílusos előadásmódhoz - még a közönségtől történő elköszönés során is.

 

Arany a történetet az 1848–49-es magyar szabadságharc allegorikus torzképének szánta.

Mindezt tökéletesen visszaadta az előadás.

Nagyszerű élmény volt. 

 

 

(A mű rövid összefoglalója a http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/arany/palyad.htm oldal segítségével készült.)

Azoknak, akik szeretnék (ismét) elolvasni a művet is:

http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/arany/nagyida.htm 

Szerző: Taxina  2007.07.07. 12:17 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://merengesek.blog.hu/api/trackback/id/tr697774018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása